Dátum: 2024 március 29. (péntek) | Auguszta

hírek

UTE öklözők a 21. Junior Ökölvívó Európa-bajnokságon

Boksz szakosztály 2017-10-22

A 2017. év első félévi versenyidőszakon nyújtott egyéni teljesítmények figyelembe vételével hívtam be ráhangoló edzőtáborra a kerettagokat s készítettem elő az indulókeretünk tagjainak névsorát - kezdte a "mérlegelést" Farkas József, a junior ökölvívó válogatott vezetőedzője.

A kiválasztásnál az Ökölvívó Szövetségünk utánpótlásért felelős szakembereinek bevonásával külön figyelmet fordítottunk a korcsoport kiválasztottjainak, magatartásbeli, akarati, értelmi fejlettségére.

Az UTE ökölvívók ebben a korcsoportban mindig eredményesek voltak és ma is azok, így a tizenhárom súlycsoportból három súlyban szakosztályunk versenyzője vívhatta ki az indulási jogot.

Versenyzőink:

Súlycsoport                 Név             Egyesület

52 kg               Fekete Iván                UTE

75 kg               Kóczián Dávid         MAA-UTE

+ 80 kg           Kiss Hunor Levente     UTE

Válogatott ökölvívóink hosszú utat tettek meg az Európa bajnokságig

Főbb felkészítő állomásaik:

2017. január 20-25. Tatai felmérő edzőtábor

2017. április 27.- május 01. Podgoricai nemzetközi Torna

2017. május 24-27 Eger, Bornemissza G. emlékverseny

2017. június 7. edzőtábor, majd 9-15-ig  Azerbajdzsán, Heydar Aliyev Elnök Kupa

2017. július 16-21. Tatai edzőtábori felkészülés

2017. augusztus 18-21 Tatai edzőtábor

2017. augusztus 22-27. Szerbia – Verbas (junior nemzetközi torna)

2017. szeptember 8-16. Tatai EB-re való ráhangoló edzőtábor

2017.szeptember 18-25. Bulgária /ALBENA/ EB

A teljes magyar csapat 12 fő junior korcsoportú versenyzőből, 3 fő edzőből, és 1 fő ökölvívó bíróból és 1 fő csapatvezetőből állt.

Csapatvezetőként UTE szakosztály igazgatója Kóczián József úr, aki egyben a  MÖSZ elnökségi tagja is, kísérte el válogatottunkat Albenába, a nagy megmértetés színhelyére.

Jómagam, mint a junior válogatott vezetőedzője, valamint edzőtársaim, a három csillagos minősítésű Máté Attila és egy volt tanítványom, - akire igen büszke lehetek és jelenleg a Madárfészek edzője - Gregárik Krisztián segítettük a csapatot.

Versenybíróként Nagy Ferenc volt jelen ezen az EB-n.

Az Európa bajnokságon 33 nemzet mindösszesen 265 versenyzővel és 83 edzővel képviselte magát.

Csapatunkról:       Versenyzőink mindösszesen 15 mérkőzést vívtak.

Sajnálatos módon csak 3 győzelmet  érhettünk el és 12 esetben vereséget szenvedtünk.

Az UTE sportolóink EREDMÉNYEI részletezve:

Fekete Iván                52 KG            (20 fő induló) 1 MÉRKŐZÉS, 1 VERESÉG

Iván a későbbi ezüstérmes olasz versenyzővel szemben nagyon nagy csatában maradt alul.

Egy pillanatban sem hagyott kétséget a felől, hogy itt ő győzni akar.

Olasz ellenfele szinte férfi volt, furcsán néztek ki egymás mellett, mikor középre lépve kezet fogtak. Iván tiszta szívvel odaállt, nekifeszült, ellazult, levédett, visszaütött, támadott, hatalmasat küzdött! Azt hiszem, ha Iván győz, az nem lett volna korrekt, de ha elképzelem, hogy egy év alatt (még akkor is junior lesz a mi fiunk!) ezzel a tudatossággal, akarattal, harci szellemmel hová juthat el ez a fiú.

Minden tudásának és erejének mozgósítására képes volt. Iván hozzáállására csakis pozitív szavakkal lehet kritikát megfogalmazni.  2002-es születésű!

Az olasz versenyző a harmadik helyen végzett.

Kóczián Dávid          75 KG            (20 fő induló) 2 MÉRKŐZÉS, 1 GYŐZELEM, 1 VERESÉG

  1. Marcos Michalopoulos (görög) – Kóczián Dávid 0-5 a 16 között

Dávid és ellenfele már két esetben  találkoztak a nemzetközi mezőny sűrűjében, s a kettőjük közötti csata döntetlenre állt. Kóczián új taktikával lépett szorítóba, a jobbra mozgásos, jobbkezes ütésekre épülő taktikával nehezen birkózott meg az elején, de aztán egyszer csak ráérzett, s attól kezdve már irányította a küzdelmet. Ragyogó, taktikus győzelem volt.

  1. 2.      Daniel Lyubenov (bolgár) – Kóczián Dávid 5-0

Dávidot következő mérkőzése előtt hatalmas tét nyomaszthatta, hiszen egy magyarként, a magyar csapat előtt még álló utolsó lehetőségként  lépett ringbe.

A tét az éremszerzés volt, a négy közé jutás! Ráadásként ellenfele a bolgár Daniel Lyubenov  volt, tehát tudtuk, hogy a hazai „támogató” környezet ellen is erőket kell mozgósítanunk.

Dávid hamar ráérzett a küzdelemre, s a számára előre meghatározott taktikát alkalmazva megfelelően irányításba kezdett. A hazai versenyző rendre lemaradt az akciók befejezési mozzanatairól, Dávid pontosabb volt. A szünetben figyelmeztettük öklözőnket, hogy emelnie kell az iramot s többet kell találnia, hiszen nem tudunk szorosan győzni ezen a napon. Megértette.

A bulgár versenyző is hasonló irányítást kaphatott, mert rendkívül támadó szellemben kezdte el a második menetet.

A mérkőzés összképét tekintve Dávid becsülettel és nagy győzni akarással végig harcolta azt, szinte fej-fej mellet haladtak a találati arányokkal is és a támadok-védek cselekvésekkel is. „Ellenfelünk”igen képzett öklöző volt, ennek bizonyságául a döntőben 4:1 arányban legyőzte Horvát ellenfelét, s Európa bajnoki címet szerzett.

Kiss Levente              +80 KG          (17 fő induló) 1 MÉRKŐZÉS, 1 VERESÉG

80+ kg Maksym Drach (ukrán) – Kiss Levente 5-0

Drachról csak annyit, hogy az ukrán bajnokságon minden mérkőzésen első menetes döntő fölénnyel nyert. Kiss Hunor Levente az első menetben elsősorban a tudatos védekezésre összpontosított, ezt is kapta feladatul. Az ukrán versenyző rögtön az elején megpróbálta erőfölénnyel befejezni ezt a mérkőzést, Hunor azonban keményen állta a sarat, sőt egyre erősebb és JELENTŐSÉGTELJESEBB ellentámadásokat indított kettős fedezékéből. Az ukránon már látszott a megilletődöttség a menet végén. Tanácstalan volt, hiszen Hunor kemény ellenállására nem számítottak. 

A következő két menet már teljes mértékben Hunor irányítása alatt zajlott. Bár igazán döntő erejű ütésekkel nem tudta elérni az ukrán versenyzőt, az ügyesebb és pontosabb öklözést a mi fiunk mutatta be.

Fájdalom, de egyhangú pontozással vesztett a versenyzőnk.

Az ukrán versenyző harmadik helyen végzett.

Összegzés:

Véleményem szerint a 12 induló versenyzőnk közül 4 főnek lett volna reális esélye a döntőbe kerülésre.

A DÖNTŐBE az alábbi nemzetek versenyzői kerültek:

8 bulgár, 7 orosz, 2 ukrán, 2 grúz, 2 ír, 2 horvát, 1 angol, 1 litván és 1 dán versenyző került a döntőbe.

A versenyzőink ellenfelei közül 5 fő!

3 versenyzőnk ellenfele I. helyen

2 versenyzőnk ellenfele II. helyen

1 versenyzőnk ellenfele III. helyen végzett

Az öklözőink által mutatott akarati tényezők és technikai képzettség alapján megállapítható, hogy lemaradásban nincsenek a nemzetközileg elvárt szintet figyelembe véve. A mérkőzéseink végeredményei azonban egyáltalán nem tükrözik a valóságot, egyáltalán nem reálisak, így következtetésre sem méltóak.

Ismert az ökölvívó sportágunk körüli kétes bírói tevékenykedés. Itt sem volt ez másképp.

Az, hogy utólag a mérkőzéseket meg lehet tekinteni, vissza lehet játszani, úgy tűnik egyáltalán nem zavarja a bírói társadalmat, hiszen egy emberként állnak ki s tudják, „képesek” megmagyarázni a rossz eredmény hirdetéseket. Úgy tűnik továbbá, hogy az edzői társadalom és a bírói társadalom két különböző úton jár. Az edzők készítik a harcba induló versenyzőiket, tanácsokat adnak a győzelem reményében, míg a bírók egymás között leosztják a számukra értékes, követendő sportpolitikai érdekek által kidolgozott, előre meghatározott kritériumokat, s ennek megfelelően vezetik, illetve pontozzák a mérkőzéseket.

Nem véletlen, hogy már az első pillanatokban érezhetik az edzők, hogy kinek is áll a mérkőzés.

Nekünk magyar ökölvívásért fáradozó, lelkiismeretes szakembereknek az a feladatunk, hogy versenyzőinknek nem csak magas szintű, és szakmailag megalapozott edzéseket vezessünk le, hanem az is, hogy ebben a „légkörben” is képesek legyenek győztes mérkőzésekkel bizonyítani rátermettségüket.

Képek

2019.1.13 UTE - Csíkszereda című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41